Jakie są główne obszary standardu BRC Packaging?

Standard BRC Packaging – czego dotyczy?

Warto zacząć od tego, czym jest standard BRC Packaging. Najprościej przedstawić go jako system zarządzania bezpieczeństwem, który reguluje normy dotyczące opakowań na żywność. Każdy materiał, który ma kontakt z produktem – zwłaszcza żywnościowym – powinien być bezpieczny i w żaden sposób nie wpływać na ten produkt. Opakowanie nie może bowiem wydzielać żadnych zanieczyszczeń i musi w jak najlepszy sposób chronić przedmiot.

Należy zaznaczyć, że norma ta jest systematycznie aktualizowana. W celu utrzymania certyfikatu organizacja powinna dostosować się do jej najnowszych wersji.

Gdzie BRC Packaging znajduje zastosowanie?

Standard BRC Packaging został stworzony przede wszystkim z myślą o producentach opakowań, ale również mając na uwadze producentów żywności, pośredników czy operatorów logistycznych i ludzi odpowiedzialnych za transport.

Oprócz opakowań w przemyśle spożywczym ten standard powinien być uwzględniany w tworzeniu opakowań zarówno niskiego, jak i wysokiego ryzyka – np. opakowań higienicznych i kosmetycznych. Każdy zakład produkcyjny, który zajmuje się tworzeniem opakowań powinien spełniać kryteria jakościowe, trzymać się założeń prawnych i uwzględniać wymagania klientów.

BRC packaging

Obszary BRC Packaging

Standard ten odnosi się do kilku sfer zakładu produkcyjnego. Obszary, które obejmuje omawiana norma, to:

Zaangażowanie najwyższego kierownictwa

Najwyższe kierownictwo jest odpowiedzialne za opracowanie i wdrożenie efektywnego planu dotyczącego bezpieczeństwa opakowań. Kierownictwo powinno zadbać także o jego standard i przestrzeganie wszystkich niezbędnych norm. Oprócz tego niezbędne jest zadbanie o zasoby i prawidłową komunikację wśród personelu.

Analiza i zarządzanie ryzykiem produktu i produkcji

Produkt, a także cała produkcja muszą spełniać założone przepisy. Proces powstawania opakowań o dobrej jakości musi być bezpieczny i zgodny z prawem. Konieczne jest również opracowanie testów, podczas których możliwe będzie sprawdzenie, czy powstały produkt będzie spełniać swoje założone zastosowanie.

System zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów

Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością produktów jest ważne w każdym zakładzie produkcyjnym. Przestrzeganie wszystkich norm ISO pozwala na prawidłowe przeprowadzenie zaplanowanego procesu. Konieczne jest określenie specyfikacji produktu, zaplanowanie działania w razie ewentualnych niepowodzeń projektu oraz zatwierdzenie dostawców.

Kontrola procesu produkcyjnego i produktu

Produkty, które powstają, powinny być regularnie testowane, a ich próbki składane do kontroli. Każda produkcja musi też spełniać szczegółowo określone wymagania dotyczące bezpieczeństwa.

BRC packaging

Standardy dla zakładu

Standardy obowiązujące w zakładzie produkcyjnym dotyczą technicznej strony, takiej jak np. ustawienie konkretnych urządzeń, zachowanie czystości czy zarządzanie odpadami.

Personel

Zakłady produkcyjne powinny zapewnić swoim pracownikom dostęp do niezbędnych szkoleń, przede wszystkim tych, które dotyczą zasad bezpieczeństwa, ale również takich, które pozwolą personelowi się rozwinąć.

Zwracanie uwagi na aktualności

Jak już wspomniano wcześniej, standard BRC Packaging ulega aktualizacjom, które zmieniają nieco założenia tych podstawowych obszarów. Dzieje się tak po uwzględnieniu nowych danych o bezpieczeństwie. Aktualnie przedsiębiorstwa powinny stosować się do wersji 6. Mowa w niej o uproszczeniu programu niezapodziewanych kontroli, o zadbaniu o spójność audytu na płaszczyźnie światowej oraz o wprowadzeniu mikrobiologicznego programu monitorowania środowiska, który miałby pomóc w ograniczeniu zaistnienia ryzyka. Dla obecnego standardu ważne jest również uproszczenie wymogów higienicznych i wprowadzenie nowej podstawowej klauzuli i działań naprawczych oraz zapobiegawczych.

Oprócz tego standard BRC Packaging zachęca to zwiększenia znaczenia kultury bezpieczeństwa i jakości produktu, która miałaby poprawić transparentność łańcucha dostaw żywności.

Wszystkie te działania mają za zadanie usprawnienie procesu produkcyjnego, zaspokojenie potrzeb producentów, sprzedawców oraz klientów. Wymagania dotyczą zarówno dużych, jak i małych przedsiębiorstw.

Powody, dla których warto działać zgodnie z tym standardem

Firma, która posiada certyfikat poświadczający spełniane standardu BRC Packaging, reprezentuje sobą zaangażowanie w spełnianie kryteriów bezpieczeństwa i pokazuje, że zależy jej na wypełnianiu swoich obowiązków względem praw i ochrony konsumenta. Organizacja z takim certyfikatem dobrze wygląda w oczach wielu marek i przetwórców. To certyfikat, który jest rozpoznawalny na całym świecie.

Działając zgodnie ze standardem BRC Packaging, łatwiej pilnować, czy dostawcy żywności przestrzegają zasad bezpieczeństwa i higieny. Możliwe jest także ciągłe doskonalenie procesów zachodzących w firmie.