Amarantus, inaczej szarłat wyniosły – jest piękną rośliną, która rośnie naturalnie w Ameryce Południowej i w Ameryce Środkowej. Teraz uprawia się go również w Polsce, choć w naszym kraju szarłat był traktowany na początku jako roślina ozdobna. Amarantus ma wiele zastosowań i właściwości, dlatego od wieków jest tak bardzo ceniony. Jest jedną z niewielu roślin, która posiada praktycznie wszystkie potrzebne mikroelementy, widnieje także na liście superfoods. Warto więc wprowadzić płatki amarantusa do swojej diety – wzbogacimy tym produktem nasz układ pokarmowy, krwionośny, zapobiegniemy rozwijaniu się wolnych rodników.
Amarantus ekspandowany
Amarantus ekspandowany, preparowany czy popping z amarantusa jest świetnym dodatkiem do musli albo do owsianki. Amarantus ekspandowany można zastosować jako panierkę czy posypkę. Jednak ta postać szarłatu zawiera gluten i inne alergeny, więc nie wszyscy mogą go spożyć. Można go użyć od razu, bez gotowania.
Amarantus preparowany świetny jest do produkcji dietetycznych, zdrowych batoników – wraz z innymi ziarnami czy płatkami może być wielką bombą witaminową, jaką powinno się stosować każdego poranka, żeby dobrze zacząć dzień – na zdjęciu głównym znajdują się właśnie batoniki amarantusowe.
Witaminy, mikroelementy
Szarłat był uznawany za świętą roślinę przez Inków, Azteków i Majów. Roślina ta ma wiele właściwości odżywczych, witamin oraz cennych kwasów tłuszczowych. Wartości te, zawarte w płatkach amarantusa, przewyższają na przykład mleko i mięso, jeżeli chodzi o zawartość białka. Nawet szpinak ma mniej żelaza niż szarłat. Amarantus jest również bogaty w antyoksydanty, przydatne walce z nowotworem. Następnym bardzo ważnym składnikiem jest błonnik. W szarłacie jest go wiele, więc jego spożywanie codzienne może pomóc nam w zrzuceniu kilku kilogramów i zadbaniu o linię. Amarantus nie zawiera glutenu, nie ma przeciwwskazań do stosowania go codziennie, więc wszyscy mogą korzystać z jego dobrodziejstw.
Na co najbardziej wpływa Amarantus?
Amarantus pomaga schudnąć, poprawić krążenie oraz pozytywnie wpłynąć na układ pokarmowy. Dzięki uczuciu sytości, które towarzyszy nam po spożyciu bogatego w błonnik szarłatu, nie jesteśmy aż tak bardzo skłonni do sięgania po jakiekolwiek słodkie przekąski. Stosowanie w codziennej diecie płatków amarantusa, można urozmaicić wszystkie nasze potrawy, choćby posypką, dodatkiem do dania i jako jeden z ważniejszych składników musli. Dodanie zmielonych ziaren szarłatu do wypieku ciasta czy naleśników może nadać potrawie lekko orzechowy smak. Jest to dodatkowa zaleta amarantusa, poza tym, że jest on wielką skarbnicą witamin i wielu mikroelementów.
Gdzie go dostać?
Płatki amarantusa dostępne są w sprzedaży w dobrych sklepach ekologicznych, na targach ekologicznych ze zdrową żywnością czy przez Internet. Amarantus może pojawić się także w supermarketach w działach ze zdrową żywnością. Szarłat jest dostępny w różnych postaciach – jako płatki, ekspandowany, można dostać także ziarna amarantusa lub mąkę, do której został dodany.
Źródło zdjęć: wikimedia.org