GMP to skrót powstały od angielskiej nazwy Good Manufacturing Practice, co tłumaczy się na język polski jako Dobra Praktyka Produkcyjna. Tym mianem określa się system procedur produkcyjnych oraz kontrolnych.
GMP – co to jest?
Reguły GMP są oficjalnie opracowywane, a następnie oceniane i uznawane przez instytucje rządowe. Ich przestrzeganie ma gwarantować, że wytworzone produkty spełniają stawiane przed nimi wymagania jakościowe. Dobra Praktyka Produkcyjna obowiązuje w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, choć głównie stosuje się ją w przemyśle spożywczym. W wypadku produkcji żywności GMP może być określane jako zbiór podjętych działań i spełnionych warunków decydujących o tym, że proces wytwarzania żywności przebiega w sposób zapewniający jej bezpieczeństwo i jest zgodny z jej przeznaczeniem.
Czego dotyczy GMP?
Dobra Praktyka Produkcyjna to w istocie zbiór procedur i instrukcji produkcyjnych, a także zapisów i kart do kontroli. Jej działania w przemyśle spożywczym dotyczą przede wszystkim:
- oceny jakości i wpływu na zdrowie wszystkich stosowanych w procesie produkcji surowców, półproduktów, materiałów i substancji dodatkowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- identyfikacji dostawców,
- oceny zgodności z przyjętymi założeniami stosowanych procesów technologicznych,
- kontroli bezpieczeństwa żywności,
- kontroli sposobu identyfikowania gotowych wyrobów,
- kontroli jakości zdrowotnej gotowych wyrobów.
W regułach składających się na GMP można znaleźć szczegółowe informacje na temat:
- przyjęcia surowców i materiałów do kontaktu z żywnością na drodze dostawy,
- magazynowania surowców i materiałów,
- procesów obróbki wstępnej i obróbki właściwej,
- procesów technologicznych stosowanych w trakcie obróbki wstępnej i obróbki właściwej,
- magazynowania gotowych wyrobów,
- transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego i dystrybucji gotowych produktów.
Korzyści wynikające z wdrożenia Dobrej Praktyki Produkcyjnej
Stosowanie GMP w zakładach produkcyjnych daje klientom gwarancję najwyższej jakości kupowanego produktu. System Dobrej Praktyki Produkcyjnej wyklucza z produkcji przypadkowe działania i zapewnia o właściwym przebiegu procesu produkcyjnego i jego zgodności z wszystkimi wymogami formalnymi. Opracowanie pisemnych procedur i instrukcji oraz odpowiednie przeszkolenie personelu gwarantuje sprawny, higieniczny i bezpieczny proces produkcji przekładający się na uzyskanie wysokiej jakości produktu.
Kto powinien stosować się do GMP?
GMP to zbiór niezbędnych procedur i instrukcji niezbędnych czynności wykonywanych w lokalu pełniącym usługi gastronomiczne. Instrukcje te powinny być dopasowane indywidualnie do każdego biznesu i dostępne dla pracującego w danym miejscu personelu. Stosowanie się do założeń Dobrych Praktyk Produkcyjnych leży w obowiązkach pracownika. By mógł on jednak właściwie te obowiązki wykonywać, pracodawca jest zobligowany do właściwego przeszkolenia personelu z zakresu procedur, które ponadto powinny być przechowywane w miejscu dostępnym dla wszystkich pracowników. Odpowiednio opracowane instrukcje sprzyjają bezpieczeństwu i nie powodują utrudnień w pracy.
Wdrażanie zasad dzięki szkoleniom GMP
Wdrażanie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej jest możliwe dzięki specjalistycznym szkoleniom GMP. Szkolenia te prowadzone są w renomowanych ośrodkach przez odpowiednio wykwalifikowanych trenerów. Są przeznaczone w szczególności dla:
- osób odpowiedzialnych za wdrażanie nowych systemów lub utrzymywanie systemów istniejących,
- osób trudniących się doradztwem w zakresie systemów zarządzania,
- osób pełniących funkcję audytorów systemów zarządzania,
- kierowników,
- menadżerów.
a także wszystkich osób zainteresowanych poszerzeniem wiedzy z zakresu Dobrej Praktyki Produkcyjnej.
Szkolenie GMP oferuje wprowadzenie do systemu certyfikacji GMP + FSA i struktury GMP + Feed Certification. Omawia wymagania systemu GMP + B4 oraz powiązanych dokumentów. W trakcie szkolenia GMP uczestnicy zapoznają się z tajnikami całego systemu od jego założeń i celów po zastosowanie praktyczne w procesie produkcji.
Czy wdrażanie zasad GMP jest konieczne?
Wdrożenie zasad GMP jest konieczne z punktu widzenia polskiego prawa. Dokumentacja GMP jest obowiązkowa i stanowi wymóg Sanepidu. Poza funkcją opisową i biurokratyczną, zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej wprowadzane dzięki wiedzy zdobytej na szkoleniach GMP są pomocne dla pracowników. Mądre opracowanie reguł i dokumentacji GMP dopasowanych do danego obiektu gastronomicznego pomaga w lepszym funkcjonowaniu biznesu.
Szkolenia GMP pomagają wdrażaniu odpowiednich procedur w lokalach gastronomicznych, służą więc bezpieczeństwu klientów i pracowników tych miejsc, a właścicielom pozwalają na prowadzenie działalności w majestacie prawa.