Dlaczego warto pić tran z kryla?

kryl

Obecnie coraz więcej osób stara się w jak największym stopniu zadbać o swoje zdrowie, w związku z tym coraz chętniej sięgamy po olej z wątroby rekina lub tran łososia, który posiada bogate właściwości prozdrowotne.

Mniej znanym, ale jednocześnie wyjątkowo cennym produktem jest również tran z kryla, którego regularne spożywanie przyniesie wiele różnorodnych korzyści dla całego organizmu.

Co warto wiedzieć o tego rodzaju tranu i kiedy warto go suplementować?

Czym jest tran z kryla?

Kryl to rodzaj małego skorupiaka, który zamieszkuje wody Oceanu Południowego, a jego występowanie sięga aż Antarktydy. Kryl jest istotnym elementem łańcucha pokarmowego wielu zwierząt morskich, ptaków, fok, a nawet wielorybów.

Może on być również z powodzeniem spożywany przez ludzi. Kryl odżywia się głównie algami oraz fitoplankton, a ze względu, że sam stanowi jeden z pierwszych ogniw łańcucha pokarmowego jest najczystszy oraz kumuluje się w nim najmniejsza ilość zanieczyszczeń.

Kryl wykorzystywany do produkcji tranu pozyskiwany jest z certyfikowanych i stale kontrolowanych połowów.

Korzyści spożywania tranu z kryla

Spożywanie zarówno tranu z kryla jak i wszystkich innych rodzajów tranu znacznie poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Tran z kryla wspomaga prawidłowe działanie serca oraz układu krążenia oraz pozytywnie wpływa na prawidłowe utrzymanie poziomu cukru we krwi.

Warto po niego sięgnąć w momencie gdy pracujemy umysłowo lub dużo się uczymy ze względu na jego wpływ na pracę mózgu, jego rozwój i funkcjonowanie oraz efekty w postaci poprawy pamięci i koncentracji. Tran z kryla jest również wykorzystywany w celu usprawnienia pracy wątroby oraz wzmocnienia odporności.

tran z kryla

Ponadto przypisuje się mu także działanie pozytywnie wpływające na nastrój oraz eliminujące objawy depresji czy lęki. Po tran z kryla powinny sięgnąć również wszystkie kobiety, którym zależy na pięknym wyglądzie włosów, skóry oraz paznokci.

Dodatkowo produkt ten wyjątkowo pozytywnie wpływa również na redukcję oznak starzenia się skóry eliminując zmarszczki i zapewniając w skórze odpowiednią jędrność.

Wyjątkowa zawartość tranu z kryla

Tran z kryla cechuje się wyjątkową biodostępnością co oznacza, że substancja ta pozostaje w organizmie przez dłuższy czas co sprawia, że pozytywne efekty jakie przynosi olej są trwalsze. Tran z kryla jest bogaty w kwasy omega 3, których braki w diecie mogą negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu.

Prowadząc tradycyjną, polską dietę bardzo często obserwowane są niedobory ów kwasu dlatego regularne spożywanie tranu może zapobiec pojawienia się niebezpiecznych braków. Co więcej tran z kryla jest bogaty w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się sprawiając, że nasz organizm jest w stanie utrzymać równowagę mimo upływu czasu.

Produkt ten jest bogaty w kwasy EPA i DHA, które są niezbędnym budulcem błon komórkowych, tkanki mózgowej oraz nerwowej i chronią nas przed zawałem i depresją. Tran posiada również cholinę, która odpowiada za regulację gospodarki lipidowej w organizmie.

Regularne dostarczanie choliny w swojej diecie gwarantuje korzystny wpływ na poziom cholesterolu co przekłada się również na lepsze funkcjonowanie wątroby. Cholina zalecana jest również kobietom w ciąży i karmiącym ponieważ wspiera mózg oraz układ nerwowy rozwijającego się dziecka.

Regularne spożywanie tranu pozytywnie wpłynie na pamięć oraz będzie przeciwdziałało rozwijaniu się demencji dlatego tran jest również zalecany osobom starszym i cierpiącym na Alzheimera